Rejsen fortsætter i Singapore

Rejsen fortsætter i Singapore

22.07.2014 0 Af Allan Vincentz

Det er nu snart et par uger siden, jeg stoppede hos Matas, tid til at gøre lidt status og kigge fremad mod nye mål og oplevelser. Jeg nåede at være der i 3 og knapt 6 måneder, og det føles på mange måder som meget længere tid – vi nåede virkeligt mange ting.

Da jeg startede i Matas, så husker jeg at der var ret stille omkring os. Stille forstået på den måde, at der aldrig var sælgere, der ringede ind, eller sendte mails med henblik på at sælge noget. Næsten aldrig i hvert fald. Og ingen spurgte om vi ville komme ud og fortælle om vores store online succes (den var heller ikke stor 🙂 ) Jeg selv tog til seminarer osv., for at lære noget og for at skabe et netværk. Når jeg fortalte, at jeg kom fra Matas, så var det ganske tydeligt, at Matas nok var kendt, men bestemt ikke for at være gode til e-handel. I dag ringer telefonen hele tiden, og der kommer mails hele tiden fra alle mulige sælgere af mere eller mindre varm luft. Det skorter ej heller på muligheder for at komme ud og fortælle om Matas nu.

Internt i Matas var det lidt det samme. Ganske vist vidste mange mennesker internt, at Matas nu for alvor skulle satse på e-handel, men Matas Webshop var bestemt ikke en butik, der var rangeret særligt højt på det interne dashboard. Det var nok også fair nok, på det tidspunkt, var Matas Webshop ikke engang i top 100 blandt Matas butikkerne (dem er der små 300 af). I dag ses Matas Webshop tydeligt i toppen af dashboardet, og får dag for dag mere og mere attention internt.

Det har på mange måder været en mærkelig tid, siden jeg besluttede at stoppe i Matas. Jeg lagde alle mine kræfter, og lidt til i at gøre Matas Webshop til en succes. Jeg har levet og åndet for projektet hver eneste dag, hverdage og weekender, og har konstant tænkt på hvordan vi kunne gøre tingene bedre, hvad vores næste skridt skulle være. Hvordan vi indenfor for de tildelte rammer kunne opnå så meget som muligt. Jeg har skubbet til mange vægge i Matas, nogle gange råbt højt, andre gange argumenteret indtil modstanden forsvandt, og på alle måder arbejdet for at vi kunne nå derhen hvor e-handel blev en integreret del af Matas. Derhen hvor man ikke længere taler om online eller offline, men blot konstaterer, at en kunde er en kunde, og som Matas ansat, så har man en opgave – at sælge kunden varen, online eller offline. Vi er nået et godt stykke ad vejen, der er dog stadigvæk et stykke vej.

Noget af det sidste, som jeg nåede at være med til at gennemføre var dels en komplet omlægning af vores webshoplager, dels starten på et større projekt, der skal binde butikker og webshop sammen. Webshoplageret gik over til et voice baseret plukkesystem, der på mange måder er det helt rigtige system for Matas. Det gør ordrepluk meget effektivt, og er yderst skalerbart. Det har naturligvis også nogle bagsider, men dem glemmer vi lige i denne post. På Matas Webshop indførte vi fragtformen ”Afhent i din lokale Matas butik”. Dog kun i 12 test-butikker i første runde, men mange flere er stærkt på vej. Tænk sig, nu kan butikscheferne i Matas glæde sig over, at kunderne ikke længere tager på posthuset, til pakkeboksen eller til GLS pakkeshoppen for at hente deres pakker, men i stedet for kommer ned til Matas. Det giver alletiders chancer for at have en fortsat kontakt med kunderne, også når de vælger at købe online, og også en chance for at lave mersalg. Der kommer mere ud af den tangent i den kommende tid, det kan jeg dog ikke fortælle noget om nu.

Jeg skylder naturligvis også at nævne, at vi også nåede at åbne StyleBox Webshop i december 2013. En fin lille ny webshop, der nok skal finde sine egne ben at stå på også.

Det allersværeste ved at sige op var at forlade familien. Familien Matas, hvor jeg har haft mange gode kollegaer (og nogle enkelte fjender 🙂 ), men i særskilt grad familien Matas Webshop. Da jeg kom til Matas overtog jeg nogle ganske få ansatte, på webshoplageret, og på kontoret. Siden da har vi bygget en ny webshop (ja faktisk to), ansat flere mennesker, og flyttet lager og kontor flere gange. Undervejs har jeg haft det privilegie at kunne sætte mit eget hold. Så stort set hver og en, i hvert fald når vi taler fuldtidsansatte, er nogle jeg har valgt til at spille med på et hold, hvor tingene går stærkt, hvor tingene hele tiden ændrer sig, hvor tonen er uformel, og nogle gange også lidt rå (undskyld for det), og hvor vi først og fremmest har skabt store succeser. Alle medarbejdere i teamet, fuldtidsansatte, såvel som deltidsansatte, kontorteam, såvel som lagerteam har en aktie i den succes, vi har opnået. Alle kan være stolte af at være en del at dette projekt. JEG er, og har hele vejen igennem været pavestolt, og glad for at gå på arbejde hver dag. Vi har slidt og slæbt sammen, haft alle mulige tænkelige udfordringer på vejen, og overvundet dem alle. Matas Webshop teamet består af vindere. Personer, der vil gøre en forskel. Den ånd finder man ikke alle steder, og jeg vil ønske, at jeg – Singapore – kan bygge den samme kultur op igen, og skabe den samme ånd igen. Jeg ønsker alle i Matas, og i teamet et stort held og lykke i den kommende tid. Jeg håber, at alle vil være lige så ambitiøse fremover, for der er så meget mere, som Matas kan opnå. Online og offline. Husk at jeg holder øje med jer :-). Også held og lykke til Michael Wassmann, min efterfølger som E-commerce Manager, jeg tror han er den helt rette til at overtage efter mig, og løfte projektet til nye højder.

Posten her er skrevet, mens jeg sidder i flyet på vej til Singapore, på vej til den nye lejlighed, på vej til et nyt spændende kapitel for mig, på vej til at gøre hele om igen, nu blot i et nyt land, med nye muligheder. Livet er en rejse, en rejse fyldt med oplevelser, fyldt med spændende nye input. For mig fortsætter rejsen i Singapore – hvilket er noget jeg både glæder mig til, men også er lidt bange for. Jeg vover mig ud over kanten igen, springer ud på det dybe vand, og ser om ikke jeg kan bunde. Jeg håber det. Mere om det senere. Tak for nu Matas.

Billedet på posten her i øvrigt et billede af en kage, jeg fik til en lille farewell event for teamet. Man fornemmer tydeligt, hvor glade de var for at slippe af med mig 🙂